پنجشنبه 9 فروردین 1403   14:56:59
بيشتر
پیشنهاد تاسیس کمیته فنی/فرعی بین المللی
1398/4/11 سه‌شنبه
نحوه تاسیس و ترمیم کمیته‌های فنی و فرعی بر اساس ISO/IEC Directive 1

تاسیس کمیته فنی
کمیته‌های فنی توسط نهاد مدیریت استانداردسازی (SMB)[1] تاسیس و یا منحل می‌شوند.
نهاد مدیریت استانداردسازی ممکن است یک کمیتۀ فرعی موجود را پس از رایزنی و مشورت با کمیته فنی اصلی، به یک کمیته فنی جدید تبدیل کند.
در زمانی که نیاز به تاسیس کمیته فنی جدید احساس شود، پیشنهاد بری فعالیت در یک حوزۀ کاری جدید از طریق گروه‌های زیر به سازمان IEC ارسال می‌شود:
  • کمیته ملی کشورهای عضو
  • کمیته فنی یا کمیته فرعی
  • کمیته پروژه
  • کمیته سیاست‌گذار (خط مشی) IEC
  • نهاد مدیریت استانداردسازی
  • مدیر اجرایی[2] (the Chief Executive Officer) یا دبیر کل IEC
  • نهاد مسئول مدیریت سامانه صدور گواهی تحت نظر سازمان IEC
  • سازمان بین‌المللی دیگری با عضویت کمیته‌های ملی.
 پیشنهاد باید در فرم مربوطه داده شود. (برای اطلاعات بیشتر به پیوست SJ در Consolidated ISO Supplement راهنماهای ISO/IEC و آدرس http://www.iec.ch/standardsdev/resources/docpreparation/forms_templates/ مراجعه کنید).
این فرم شامل موارد زیر است:
الف) پیشنهاد‌دهنده؛
ب) موضوع پیشنهادی؛
پ) دامنه کار مورد نظر و برنامه اولیه پیشنهادی؛
ت) هدف و توجیه پیشنهاد؛
ث) در صورت وجود، بررسی کارهای مشابه انجام شده در کمیته‌های دیگر؛
ج) معرفی نهادهای مرتبط و همکار با پیشنهاد.
فرم باید به دبیرخانۀ مرکزی IEC ارسال شود.
دبیرخانۀ مرکزی IEC باید اطمینان حاصل کند که پیشنهاد به درستی و مطابق با الزامات ISO و IEC تدوین شده است و اطلاعات کافی برای پشتیبانی از تصمیم‌گیری آگاهانه کمیته‌های ملی را فراهم می‌کند. دبیرخانۀ مرکزی همچنین باید ارتباط پیشنهاد را با کار موجود ارزیابی کند، و می‌تواند با نهادهای ذینفع و ذیربط شامل نهاد مدیریت استانداردسازی یا کمیته‌هایی که کارهای موجود مرتبط را انجام می‌دهند، مشورت کند. در صورت لزوم یک گروه مشورتی موقت می‌تواند برای بررسی پیشنهاد ایجاد شود.
پس از بررسی پیشنهاد، دبیرخانۀ مرکزی می‌تواند پیشنهاد را به پیشنهاد‌دهنده برای انجام اصلاحات قبل از انتشار پیشنهاد برای رای‌گیری عودت دهد. در این صورت پیشنهاد‌دهنده باید تغییرات را اعمال نماید یا برای تغییرات اعمال نشده، توجیهی را ارائه کند. اگر پیشنهاددهنده تغییرات را اعمال نکند و درخواست انتشار پیشنهاد خود را به همان شکل اولیه برای رای‌گیری نماید، نهاد مدیریت استانداردسازی تصمیم به اقدام مقتضی خواهد گرفت. این اقدام می‌تواند شامل توقف پیشنهاد تا انجام تغییرات یا پذیرش اینکه پیشنهاد به همان صورتی که دریافت شده به رای گذاشته شود، باشد.
در هر حالتی، دبیرخانۀ مرکزی می‌تواند نظرات و توصیه‌ها را در فرم پیشنهاد لحاظ کند.
قویاً به پیشنهاددهندگان توصیه می‌شود تا هنگام آماده‌سازی پیشنهادات خود با سایر کمیته‌های ملی به طور غیررسمی رایزنی کنند.
پیشنهاد توسط دبیرخانۀ مرکزی باید بین تمامی کمیته‌های ملی سازمان IEC منتشر شود، و از آنها درخواست شود پاسخ خود را در خصوص موارد زیر ارسال نمایند.

الف) پشتیبانی از تاسیس یک کمیته فنی جدید با ارائه بیانینه توجیهی خود، و
ب) اعلام تمایل به مشارکت فعال خود در کار کمیته فنی جدید.

همچنین پیشنهاد باید به سازمان‌های مرتبط نظیر ISO برای اعلام نظر و توافق‌نامه ارسال شود.
پاسخ‌ به پیشنهاد باید با استفاده از فرم مربوطه، طی 12 هفته پس از انتشار پیشنهاد، ارسال شود. اگر هیج پاسخی ارائه نشود، رای مثبت یا منفی کمیتۀ ملی کشورها ثبت و شمرده نمی‌شود.
نهاد مدیریت استاندارد‌سازی پاسخ‌ها را ارزیابی می‌کند و درصورتیکه پیشنهاد مطرح شده دوسوم آراء مثبت را کسب کند وحداقل پنج کمیتۀ ملی که به پیشنهاد رای مثبت داده‌اند تمایل خود را به مشارکت فعال اعلام کنند، کمیتۀ فنی جدید ایجاد و دبیرخانه به آن اختصاص داده می‌شود.

در غیر این صورت با توجه به معیارهای پذیرش یکسان، کار به کمیته فنی موجود ارجاع می‌شود.
تخصیص شماره به کمیته‌های فنی به ترتیبی که تاسیس می‌شوند صورت می‌پذیرد. اگر یک کمیته فنی منحل شود شمارۀ آن نباید به کمیته فنی دیگری تخصیص یابد.
در اسرع وقت پس از تصمیم به تاسیس یک کمیته فنی، باید سازمان‌ها و کمیته‌های در ارتباط تعیین شوند.
در اسرع وقت باید عنوان و دامنه کاری کمیته فنی به شکل رسمی مورد موافقت و تصویب قرار گیرد.
دامنه کاری یک بیانیه است که به طور دقیق محدودۀ کار کمیته فنی را تعریف می‌کند.
تعریف دامنه یک کمیته فنی باید با واژه‌های «استانداردسازیِ ...» یا «استانداردسازی در رشتۀ ...» شروع شود و تا حد ممکن خلاصه نوشته شود.
عنوان و دامنۀ کاری مورد توافق، باید توسط دبیر کل به نهاد مدیریت استانداردسازی جهت تایید، ارسال شود.
نهاد مدیریت استانداردسازی یا کمیته فنی می‌توانند اصلاح عنوان و/یا دامنۀ کاری را پیشنهاد کنند. واژگان تغیریافته و اصلاحیه باید توسط کمیته فنی برای تایید توسط نهاد مدیریت استانداردسازی ایجاد شود.
«معلق» - زمانی گفته می‌شود که کمیته فنی یا کمیته فرعی در وضعیت «معلق» قرار دارد که هیچی مدرک یا وظیفه‌ای درباره برنامه کاری خود نداشته باشد ولی عنوان، دامنه و دبیرخانه خود را حفظ کند به طوریکه می‌تواند دوباره وقتی یک مدرک یا وظیفۀ جدید به آن واگذار شد، دوباره فعال شود.
تصمیم‌گیری درباره «معلق» کردن یا فعال‌سازی مجدد کمیته توسط نهاد مدیریت استانداردسازی انجام می‌شود.

تاسیس کمیتۀ فرعی
کمیته‌های فرعی با تصمیم اکثریت دو سوم آراء مثبت اعضای P کمیته اصلی و تصویب نهاد مدیریت استانداردسازی تاسیس و یا منحل می‌شوند. یک کمیتۀ فرعی ممکن است در صورتی ایجاد شود که کمیتۀ ملی آمادگی خود را برای پذیرش مسئولیت دبیرخانه ابراز کرده باشد.
در زمان تاسیس آن، کمیتۀ فرعی باید حداقل شامل 5 عضو از کمیتۀ فنی اصلی باشد که تمایل خود را برای مشارکت فعال در کار کمیتۀ فرعی اظهار کرده باشند.
کمیته‌های فرعی یک کمیته فنی باید به ترتیبی که تاسیس می‌شوند، به طور متوالی شماره گذاری شوند. اگر یک کمیته فرعی منحل شود، شمارۀ آن نباید به یک کمیتۀ فرعی دیگر اختصاص داده شود، مگر اینکه تجزیه آن، بخشی از بازسازی کامل یک کمیته فنی باشد.
عنوان و دامنه کمیته فرعی باید توسط کمیته فنی اصلی و در راستای دامنۀ کمیتۀ فنی اصلی تعریف شود.
دبیرخانه کمیته فنی اصلی باید تصمیم به تاسیس کمیتۀ فرعی را ضمن تکمیل فرم مربوطه به اطلاع دبیرخانۀ مرکزی برساند. دبیرخانۀ مرکزی باید فرم را به نهاد مدیریت استانداردسازی برای تصویب، ارسال کند.
در اسرع وقت پس از تصویب تاسیس یک کمیتۀ فرعی جدید، سازمان‌ها و کمیته‌های در ارتباط باید تعیین شوند.

 

[1]- Standardization Management Board
[2]-  (Chief Executive Officer (CEO